Brzanka Różowa (łac. Puntius Conchonius Syn. Barbus Conchonius)

Brzanka Różowa
Podstawowe parametry

Brzanka Różowa Puntius conchonius syn. Barbus conchonius
GatunekBrzanka Różowa
Nazwa łacińska Puntius Conchonius Syn. Barbus Conchonius
Rodzina karpiowate
Występowanie Indie
Długość 8 - 10 cm
Temperatura 18 - 24 [°C]
pH7
Twardość wodymiękka - średnio twarda
Zbiornik 60 [L]
Pokarm żywy, mrożony, suchy, roślinny

Brzanka Różowa
(karpiowate )

Występowanie

W warunkach naturalnych zamieszkuje stadnie środkowe i dolne warstwy wód stojących lub wolno płynących, zbierając każdy pokarm z dna.

Wygląd zewnętrzny

Charakteryzuje się oliwkowo żółtym ubarwieniem w przypadku samicy, oliwkowo różowym w przypadku samca. Intensywność barw wzmacnia się w okresie godowym. Płetwy samców są różowawe, samic przezroczyste. Brzanki dodatkowo połyskują srebrzyście, a na trzonie ogona, po obu bokach, znajduje się ciemna plama. Samce są mniejsze. Wyselekcjonowano także w wyniku hodowli odmiany weloniaste.

Usposobienie

Są to towarzyskie, ruchliwe i spokojne rybki, które jednak lubią podgryzać długie płetwy swoich współtowarzyszy.

Akwarium

Lubią przestronne zbiorniki, miejscami gęsto obsadzone roślinnością, z licznymi kryjówkami oraz sporą przestrzenią do pływania. Bardzo korzystnie prezentują się na tle ciemnego podłoża, pamiętajmy jednak, że gatunek ten lubi rozgrzebywać dno (podłoże powinien więc stanowić drobny materiał, który nie porani ryb). Woda powinna być systematycznie podmieniana, gdyż ryby te dobrze czują się w wolnych od zanieczyszczeń akwariach.

Rozmnażanie

Są to ryby jajorodne, które możemy rozmnażać w akwarium tarliskowym lub ogólnym. W czasie gwałtownego tarła samica rozrzuca ikrę (około kilkaset jaj) wśród roślinności lub toni wodnej. Rodzice nie opiekują się potomstwem, wręcz pożywiają się jajami (należy ich odłowić). Wylęg następuje po dobie, a po kolejnych 2 dniach rybki swobodnie pływają w poszukiwaniu pożywienia.

Domowe-akwarium.pl używa plików cookies. Korzystając z naszej strony o akwarium zgadzasz sie na pliki cookies - więcej informacji.