Barwieniec Czerwony (łac. Hyphessobrycon Sweglesi)

Barwieniec Czerwony
również zwany: Fantom Czerwony

barwieniec czerwony Hyphessobrycon sweglesi
GatunekBarwieniec Czerwony
Nazwa łacińskaHyphessobrycon Sweglesi
Rodzinakąsaczowate
WystępowanieKolumbia, Brazylia
Długość5 cm
Temperatura20 - 25°C
Twardość wodymiękka - średnio twarda
pH5.5 - 6.0
Zbiornik60 L
Pokarmżywy, mrożony, suchy

Barwieniec Czerwony (Hyphessobrycon Sweglesi)

Występowanie

Ryba słodkowodna, która w warunkach naturalnych zamieszkuje ciemne wody na zalesionych obszarach Kolumbii i Brazylii.

Wygląd zewnętrzny

Ubarwiona jest na czerwono z ciemniejszym brzuchem, posiada czarną plamę za powłoką skrzelową oraz na płetwie grzbietowej. Płetwa odbytowa i płetwy brzuszne obrzeżone są na czarno i biało. Samiec jest znacznie mniejszy od samicy, ma również dłuższe płetwy – grzbietową i ogonową.

Usposobienie

Barwieniec (zwany również bystrzykiem z Serpa lub fantomem czerwonym) jest rybą słodkowodną pływającą w grupach (ławicach) w dolnej części zbiornika. Są to rybki delikatne oraz spokojne (samce czasem puszą się, ale nie krzywdzą wzajemnie).

Akwarium

Aby prawidłowo się rozwijały w akwarium musi być ich minimum kilka sztuk (w grupie czują się bezpieczniej i wychwytują w ten sposób pożywienie). Lubią kryjówki, rozproszone światło (stąd konieczność zastosowania roślinności pływającej) i czystą wodę.

Rozmnażanie

Gatunek jajorodny. Rozmnażamy go w oddzielnym zbiorniku z miękką wodą, pH 5,5-6,5, o temperaturze 24-26°C, z kępami roślin o drobnych i miękkich liściach lub z rusztem ikrowym, z torfem dodanym do filtra. Brak oświetlenia - ikra i narybek są wrażliwe na światło. Para do tarła dobierze się sama ze stada lub możemy rozdzielić samców i samice. Karmimy obficie żywymi pokarmami. Wieczorem przenosimy wybraną parę, rano powinno dojść do tarła. Bardzo często ikra składana jest w pozycji "do góry nogami". Po tarle bezzwłocznie usuwamy rodziców - jedzą jaja. Wylęg następuje po 1-1,5 dnia, po kolejnych 3-4 narybek swobodnie pływa w poszukiwaniu pożywienia.